Useful

Before / after: the successful rehabilitation of a stone building and its delivery

Before / after: the successful rehabilitation of a stone building and its delivery



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

How to rehabilitate an old building by opening it on its shed, to benefit from beautiful volumes and maximum light? This is the challenge taken up by Alix Cayron, from the Notes de styles agency in Montpellier. A colossal project, combining the charm of the old with a modern design. Discover this before / after that makes you dream! Area: 280m². Agency: Style notes. Budget: € 300,000.

Rehabilitate an old and dark house

Before the works, the 18th century building, made of stone, between town and country, presented a decoration without charm, and small dark rooms badly distributed. It had a large shed, in poor condition with a roof and termite-damaged roof trusses. Identically recreated, this time it includes insulation by sandwich panels. Electricity and plumbing: everything had to be redone. The architect took the opportunity to install underfloor heating. The stones of the building needed to be cleaned and joined. They have been re-coated and the rest of the facade has been smoothed. Joinery, windows and French windows have also been replaced by anthracite gray aluminum. Finally, all the partitions, false ceilings and floors, in very poor condition, were demolished and rebuilt. This entire volume has been completely exposed, leaving only the front walls.

A stone building, in poor condition, but full of beautiful promises.

Larger volumes and maximum light

The spaces have been completely restructured to open the shed on the house and on the outside, with the installation of picture windows. The main idea ? Create volume and bring the light into the house as much as possible. In the shed, the two gables, which constitute the only source of natural light thanks to large bay windows, have been plated so as not to visually increase the volume of 94m2 on the ground. We drilled between the shed and the house to open the "day" part as much as possible. In the old shed, we now find the main entrance to the house with a dressing room, an office and the living room. On the mezzanine, a library and a guest bedroom. On the house side, a 30m2 kitchen / dining room, a laundry room, a pantry, and a master suite with bedroom, dressing room and bath. Upstairs there are three more bedrooms and a bathroom.

Large volumes, bathed in light, and full of charm.

The successful marriage of the ancient and the contemporary

Customers wanted a decor combining the contemporary with the old. The choice of materials, mainly wood and metal, was therefore made in harmony with the old stone shed thanks to wooden farms typical of the region. The owners wanted to combine recycled and modernized salvage furniture (chests of drawers, benches and small tables) with mottled decoration (like most of the house's mirrors and other small objects). For the living room, they chose Wood and Rags furniture. The armchairs, chairs and coffee tables come from Maisons du Monde. The decor and the lights were purchased from Leroy Merlin and Ikea. A great mix and match of styles that works perfectly with the mezzanine and the metal staircase, the canopies and the bay windows. The main advantage of the work carried out is to have restored all its nobility to this beautiful 18th century building.

A decoration around wood and metal, to combine old and modern.

A mezzanine to gain additional square meters

Another positive point to this transformation is to have considerably enlarged the surface of the house. First with the integration of the shed into the existing dwelling, an addition of more than 135m2, then with the construction of a mezzanine in the shed. With a metal structure and a wooden floor, the mezzanine hosts a workshop with a library and an office / guest bedroom. It also gives access to the first floor of the house part. Roof windows have been installed so that the light enters fully. The whole gives a crazy charm to the house. Result of the work? One year of work for a house with a total surface of 280m2, modernized and upgraded.

The wooden and metal mezzanine creates additional living space and a nice perspective.